48-72—hour delivery Free shipping on orders over 85,- in the Netherlands Extra service Klantenbeoordeling op basis van beoordelingen

Schimmel bij paarden

Schimmels zijn overal. Naast slechte schimmels zijn er ook een heleboel goede soorten die in een gezonde situatie met elkaar in evenwicht leven op de huid. Is er een disbalans van schimmels, dan komen de slechte schimmels in de meerderheid en verspreiden deze zich van dier naar mens. Maar ook via borstels, halsters en dekens kunnen besmettingen overgedragen worden. Schimmelsporen kunnen in goede omstandigheden zonder op het paard te zitten meer dan een half jaar overleven. Schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving. Paarden kunnen ook drager zijn van een schimmel - zonder zelf verschijnselen te krijgen. Het is dus lastig om van een schimmelbesmetting af te komen.

Schimmelinfecties worden ook wel phytose of ringworm genoemd. De schimmels Trichophyton of Microsporum zijn vaak de boosdoener, maar aan de huidplekken kun je niet zien welke van de twee de schuldige is.

Symptomen van schimmel bij paarden

Het kan 1 tot 5 weken duren voordat het zichtbaar is dat een paard besmet is met een schimmel. Schimmel bij paarden is te herkennen aan kleine schilferige bultjes in de huid. Daarna volgt een verdikking in de huid en de haren vallen daar vaak uit. Meestal heeft het paard er geen jeuk aan, als de plekken door bacteriën gaan ontsteken ontstaat er wel jeuk. Schimmel bij paarden ontstaat vaak op de plek onder het hoofdstel en zadel. Dit zijn warme plekjes waar het paard zweet, waarin schimmels goed gedijen.  Schimmel bij paarden is vaak heel duidelijk te herkennen aan de schilferige bultjes en kale plekken op de huid, als ze groter zijn dan spreken we vaak van ringworm. Bij twijfel kan de dierenarts een monster voor een kweek nemen om de huidaandoening vast te kunnen stellen.

Oorzaak en behandeling van huidschimmel

De schimmel tast meestal de oppervlakkige lagen van de huid en vacht aan. De schimmel besmet voornamelijk de haarzakjes of krijgt toegang tot de huid door kleine wondjes en schaafplekken. In het vochtige klimaat van de herfst en winter doet de huidschimmel het het best. De beschermlaag van de huid kan door vocht en regen aangetast worden waardoor de schimmel binnen kan dringen. Zonlicht is goed tegen huidschimmels. Lagere temperaturen belemmeren de groei van de schimmel.

Schimmel bij paarden geneest over het algemeen vanzelf binnen een tot drie maanden. Omdat schimmel bij paarden en mensen zeer besmettelijk is, is het belangrijk de schimmel onder controle te houden door de huid te behandelen met een schimmeldodend middel, het hele dier moet dan behandeld worden en ook dienen alle borstels, dekens en tuigage gereinigd te worden.

Voorkomen van schimmel bij paarden

Paarden met stress en een slechte immuniteit zijn het meest vatbaar voor de huidschimmels. Zorg dus dat het paard een goede immuniteit heeft, door stress te minimaliseren en een goed rantsoen aan te bieden. Ook door goede hygiëne kunnen huidschimmelinfecties voorkomen worden en ook is het belangrijk dat stress factoren geminimaliseerd worden.

48-72—hour delivery

Voor 15:00 uur besteld, de volgende werkdag in huis

Free shipping on orders over 85,- in the Netherlands

On orders higher than €85,- (NL) and €100,- (BE, DE)

Extra service

Individual advice on feeding plans and management

Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »