• Maakt goed voeren weer overzichtelijk
  • Abonnementsservice
  • Gratis verzenden vanaf 2 zakken (NL, BE, DE)

Keuzewijzer

 

Download het volledige stappenplan als handige PDF, of doe de online keuzewijzer op onze website.

DOWNLOAD STAPPENPLAN

 

Stap 1, Krijgt je paard of pony voldoende geschikt ruwvoer voor de vezels?

Een paard of pony heeft om zich tevreden te voelen en gezond te blijven minimaal 1.5% van zijn lichaamsgewicht in drogestof aan voedingsvezels nodig. Van nature eten ze zelfs nog veel meer ruwvoer.

Biodivers goed gedroogd ruwvoer met verschillende grassen en kruiden heeft de voorkeur een is feestje voor een goede darmflora. In plaats van ruwvoer kunnen ook andere (energiearme) vezelrijke producten zoals luzerne, wortelen, ruwvoermixen, zemelen, geweekte bietenpulp of een ‘light muesli’ worden gegeven.

Het liefst is het ruwvoer geanalyseerd, in ieder geval met een quickscan zodat je een goed beeld hebt over de hoeveelheid suiker, eiwit, vezels en water dat je paard met zijn ruwvoer binnenkrijgt.

DOWNLOAD RUWVOERADVIES VOORBEELD QUICKSCAN

 

 

Stap 2, ‘Het Nieuwe Voeren’, de BASIC’s
De BASIC’s, corrigeren de darmflora en daarmee het verteren van het ruwvoer zodat de gunstige vetzuren uit voedingsvezels optimaal ter beschikking komen voor het paard. Dit is gunstige energie dat later in het lichaam van het paard in vetten en suikers kan worden omgezet. Daarbij vullen ze hoogwaardig voedingstoffen aan die niet of onvoldoende in het normale paardenvoer zitten (de zogenaamde nutraceuticals).

BASIC → voor een goede darmfunctie en goede darmflora. Verbetert de algemene gezondheid, ontspant maar zorgt ook voor een werkwillig paard. → Unieke 7 in 1 formule,magnesium(citraat), natuurlijk vitamine E, MSM, plantaardige omega 3 vetzuren (DHA en EPA), essentiële aminozuren, pre- en probiotica en een mycotoxinenbinder.

IMMUNO* → ondersteunt het immuunsysteem en ondersteunt de reinigende werking van de lever → BASIC + extra ondersteuning van de weerstand of in het voor- en najaar als detoxkuur. Of voor het opstarten van ‘het Nieuwe Voeren’. Het bevat extra mariadistel, brandnetel en organische mineralen zoals zink, koper en selenium.

COMFORT** → Beschermt de maag → BASIC + extra ondersteuning voor een goede maagfunctie en meer ontspanning. Het bevat extra insuline (FOS), zoethout en kamille.

Extra info
● De BASIC, IMMUNO of COMFORT wordt altijd gestart met 3 weken opbouwdosering om de darmflora te corrigeren en de verteerbaarheid van het ruwvoer in de blinde en dikke darm te optimaliseren.
● In deze periode kan krachtvoer worden afgebouwd. Zodra de darmflora weer in balans is kan worden bekeken of het wenselijk is of het paard nog extra energie (moed) nodig heeft door het geven van krachtvoer. Ook kan extra kwalitatief eiwit wenselijk zijn.
● Extra of minder eiwit en energie kan ook worden toegevoegd door een andere partij ruwvoer (gedeeltelijk) bij te voeren. Dit is waarom het ruwvoer analyseren wenselijk is, dan weet je wat je voert!
● Bij de BASIC’s is meestal het eerste effect aan de vacht waarneembaar, deze wordt intenser van kleur en glanst meer. De weken erna zullen ook andere effecten merkbaar worden in o.a. gedrag, uithoudingsvermogen en ontspanning.

Let op!! De voedingsstoffen in de BASIC’s komen niet voor in klassieke rantsoenanalyses, ouderwetse voedingsconsulenten zullen daarom de BASIC’s nooit als noodzakelijk berekenen.

*niet voeren bij drachtige, lacterende, acuut hoefbevangen of ernstig zieke dieren. Ook midden in het wedstrijdseizoen niet ideaal

**niet voeren tijdens wedstrijden ivm de kruiden

EquilinBASIC Startpakket

 

Stap 3 De noodzakelijke ruwvoer aanvulling, de BALANCER’S
Elk paard of pony heeft goed opneembare mineralen en eventueel vitaminen nodig bij het ruwvoer omdat deze in de regel onvoldoende in het ruwvoer voorkomen. Deze zitten in de BALANCER’S

BALANCER → paarden en pony’s vanaf 3,5 jaar in een volle dosering. Of in 50-60% van de dagdosering indien bij bijvoorbeeld 1 tot 1,5 kg krachtvoer per dag (paard).

GROW→ dieren onder de 3,5 jaar maar ook drachtige en lacterende merries. De GROW bevat ook goed opneembaar eiwit en omega 3 (DHA/EPA)

● De BALANCER en GROW onderhouden een goede darmflora, ze corrigeren hem niet.

EquilinBALANCER Startpakket

 

Stap 4 Belangrijk aandachtspunt! ZOUT
Veel ruwvoer bevat te weinig natrium en verhoudingsgewijs teveel kalium. De zoutbehoefte aanvullen is noodzakelijk want dit zit niet in een BALANCER (zo goed als elk merk). Voldoende zout zorgt ervoor dat het vocht goed uit de darmen kan worden opgenomen waardoor de mest droger wordt. Daarbij zorgt het voor een beter herstel na fysieke inspanning.

tabel zout behoefte voor paarden

Aanvullen kan tot 15 gram per dag (paard) met keukenzout, dit bevat +/- 40% natrium. Dit kan gewoon door het voer.

Wil je meer zout geven, neem dan zout zonder jodium of een gedeelte dieetzout als dat uit de ruwvoeranalyse blijkt.

Bij zwaar werk, warm weer, transport of anderszins veel zweten dan extra RECOVER → Electrolyten (zouten) geef je dan opgelost in water of slobber voor effectieve en snelle opname.

EquilinRECOVER, electrolytendrank in emmer 1,5 kg

 

Stap 5 overige supplementen en aanvullingen

GLUCO → Extra ondersteuning voor soepele gewrichten of voor oudere dieren

Heel erg veel andere supplementen overbodig omdat de meeste werkzame voedingsstoffen al in de BASIC’s zitten. Producten die niet meer gegeven hoeven te worden naast de BASIC’s zijn:

-lijnzaadolie of andere omega 3 olie
-extra magnesium
-vitamine E (in de meeste gevallen)
-supplementen ter ondersteuning van de spieren
-B vitaminen en biotine, die worden aangemaakt door de goede darmbacteriën

Voor specifieke problemen NA het stellen van de juiste diagnose kan een andere extra aanvulling wel helpend zijn. Neem daarover contact met ons op of een andere deskundige.

Vraag een voedingsadvies

 

Stap 6 extra energie of eiwitten

De meeste paarden en pony’s halen voor 1 uur L/M arbeid per dag voldoende energie en eiwit uit het gemiddelde ruwvoer indien de ruwvoervertering goed werkt en de darmflora in balans is.

Indien gestart wordt met ‘het Nieuwe Voeren’ is het verstandig om het krachtvoer zoveel mogelijk af te bouwen de eerste  weken en pas na 5/6 weken te beslissen of en hoeveel krachtvoer eventueel nog wenselijk is om bij te voeren.

Uiteraard komt het voor dat een paard hard werkt en daarom meer energie en eiwit nodig heeft. Of vanwege herstel, leeftijd of dracht een grotere behoefte heeft. Het kan ook dat het ruwvoer erg arm is dat gevoerd wordt.

Check altijd met een quickscan of het ruwvoer dat wordt gevoerd niet te arm is en wellicht met een rijkere partij kan worden aangevuld. Of anders kan worden aangevuld met bijvoorbeeld een sportmuesli of senioren voer, maar in de praktijk is dit meestal niet meer dan 1 tot 1,5 kg per dag.

Indien na 6 weken voeren van de BASIC’s er onvoldoende resultaat is geboekt is er vaak sprake van een onderliggende oorzaak waarom het paard of pony zijn voer niet goed kan verteren. Neem dan contact met ons of je dierenarts op om deze te achterhalen.

Kom je er nog niet uit? Vraag dan een voedingsadvies aan!

Vraag een voedingsadvies