• Maakt goed voeren weer overzichtelijk
  • Abonnementsservice
  • Gratis verzenden vanaf 2 zakken (NL, BE, DE)

Gezondheid & revalidatie

'Het Nieuwe Voeren', terug naar de natuurlijke ruwvoerbehoefte van het paard, waar een gezond paard begint bij een gezonde darmflora. En daar gaat het vaak mis bij ons gemiddelde ruwvoer al dan niet aangevuld met kilo's krachtvoer.

Een handje brok geven omdat je paard geen arbeid meer doet, lijkt logisch maar is niet verstandig. Juist nu zijn voldoende vitaminen en mineralen in het rantsoen en een goede darmflora belangrijk!

Hoe omgaan met een blessure?

Je paard is geblesseerd en moet een tijdje rustig aan doen of zelfs helemaal boxrust houden. Heel erg vervelend en vooral ook voor je paard die veel liever wel in beweging is met soortgenoten. Belangrijk nu dat je paard zich ‘happy’ blijft voelen.

Verveling ligt op de loer en overvoeren met energie ook. Het is nu belangrijk dat je paard niet teveel energie binnen krijgt, maar het suikerarme ruwvoer wel ‘lekker’ vind. Ook moet de spijsvertering goed door blijven lopen en je paard heeft een verhoogde behoefte aan goede voedingsstoffen voor het herstel. Genoeg uitdagingen dus!

Risico’s op overgewicht?

Ook al is je paard geblesseerd of al te dik, de minimale ruwvoer behoefte blijft 1,5% van het lichaamsgewicht in DS (droge stof) aan vezels/ruwvoer om het lichaam gezond te houden en minder stress te ervaren. Veel meer voeren is niet raadzaam gezien de risico’s op overgewicht. Slowfeeders kunnen helpen om het ruwvoer langzamer te eten. En op zoek gaan naar een armere partij ruwvoer om (gedeeltelijk) bij te voeren is ook verstandig.

Om de darmspieren te stimuleren zijn natte vezels raadzaam, bijvoorbeeld bietenpulp, zemelen en ‘light’ slobber. Te veel stro en graszaadhooi is niet zo’n goed idee omdat dit grotendeels niet verteerd wordt door de darmbacteriën en ook verstoppingen kan veroorzaken.

DOWNLOAD RUWVOERADVIES

 

Voordelen van ‘het Nieuwe Voeren’ voor een revaliderend paard, de BASIC’s;

  • Ze brengen de darmflora in balans.
  • Antibiotica is soms nodig maar dit gaat vaak ook ten koste van de goede bacteriën in de darmflora, extra aandacht /correctie hiervoor is gewenst.
  • Omega 3 (DHA), vitamine E, magnesium zorgen voor een meer ontspannen en minder stressgevoelig paard. De COMFORT kan dit ook nog extra stimuleren.
  • De essentiële aminozuren zorgen voor behoud van de spieren zonder de lever extra te belasten.

De BALANCER’s zorgen ervoor dat je paard of pony voldoende goed opneembare vitaminen en mineralen binnenkrijgt zodat het immuunsysteem zijn werk kan doen.